גיוון והכללה בתעסוקה
עולם התעסוקה הוא זירה חיונית לשיפור היחסים בין קבוצות בחברה הישראלית, והגיוון וההכללה בה מזמנים אפשרויות נרחבות לעובדים, לעובדות ולמעסיקים לממש יעדים אישיים וארגוניים. כדי להגביר את השוויון, את הגיוון ואת ההכללה במקומות העבודה נדרש שינוי בתפיסות, ברגשות ובהתנהגות בקרב מעסיקים, בקרב עובדים ועובדות ובקרב מועמדים ומועמדות לעבודה.
המהלכים שלנו בזירת התעסוקה מכוונים להשפיע הן על מעסיקים והן על מחפשי ומחפשות עבודה, ולכן אנו פועלים עם שותפים בעלי השפעה נרחבת בשדה. במסגרת פעילות זו אנו מפתחים התערבויות וכלים ומכשירים מאות נשות ואנשי משאבי אנוש וכן מנהלות ומנהלים בעשרות חברות, כדי לסייע להם ליישם גיוון והכללה הלכה למעשה: לאתר עובדות ועובדים מקבוצות שונות ומגוונות, לגייסם, לקלוט אותם ולהטמיע פרקטיקות ניהוליות מכילות.
ההתערבויות וההכשרות שלנו
בשדה התעסוקה המגוונת מציע מרכז אקורד התערבויות, הכשרות, תהליכי אבחון ומדידה וכן כלים יישומיים לשלבים השונים במחזור חיי העובדים והעובדות:
- סקר הכלה ארגוני, הממפה את המצב בארגון ביחס להכללת קבוצות שונות;
- ייעוץ וליווי תוכניות גיוון והכלה בארגונים;
סדנאות:
1. גיוון והכלה – מושגי יסוד
2. איתור מועמדים
3. גיוס מגוון
4. קליטה מיטבית
5. ניהול צוות מגוון
6. הערכה ומשוב הוגנים
7. תקשורת מסרים ארגונית
8. ניהול וקידום תהליכי גיוון והכללה
9. התמודדות בתקופות של משבר ביחסים (למשל בעקבות מתיחות ביטחונית)
לכל הסדנאות והפעילויות של מחלקת תעסוקה לארגונים לחצו כאן:
תשתיות פסיכו־חברתיות ומודלים
באקורד פותחו מודלים הממשיגים ומתארים את החיבור שבין התאוריה הפסיכו־חברתית לבין הפרקטיקה. מודלים אלה הם בסיסי הידע שעל פיו אנו פועלים בתחום התעסוקה.
מודל הארגון המכליל
מודל אקורד לארגון המכיל נסמך על ספרות פסיכו־חברתית העוסקת בהכלה והמציגה רכיבים פסיכו־חברתיים המשקפים את החוויה של כל אחד ואחת בארגון. המודל מלוּוֶה במדדים מתוּקפים ומאפשר לארגונים לאבחן את האתגרים שעומדים בפניהם וכן את מה שהם עושים נכון בהקשר של גיוון והכללה, שלרוב סמוי מן העין. על בסיס המודל אפשר לבנות לארגון תוכנית התערבות ממוקדת כדי לקדם הכללה בתחומים שבהם נמצא כי הגיוון וההכללה אינם מספקים. המודל כולל ארבעה רכיבים תודעתיים של הכללה: שייכות (belonging), קול (voice), הוגנות (fairness) וסובלנות (tolerance).
רכיב הסובלנות
רכיב הסובלנות מבטא את המידה שבה עובדות ועובדים בארגון מתנהלים באופן סובלני כלפי זולתם, ואת המידה שעמיתיהם, המשתייכים לקבוצות אוכלוסייה מגוונות, מרגישים שהיחס אליהם מכבד, מקבל וסובלני.
רכיב ההוגנות
רכיב ההוגנות מבטא את המידה שבה הארגון נתפס כהוגן בעיני הפרטים המשתייכים אליו, את המידה שהעובדים והעובדות מעריכים כי הוא פועל כדי לקדם יחס הוגן וליצור שוויון בהזדמנויות עבור כל הקבוצות החברתיות שבו.
רכיב הקול
רכיב הקול מבטא את המידה שבה עובדות ועובדים בארגון חשים בנוח להתבטא ולהשמיע את קולם: לדבר בפורומים ארגוניים; לבטא את דעותיהם ורעיונותיהם ולעשות זאת באופן אותנטי גם כשאלה מנוגדים לעמדת הרוב; לבטא במרחב הארגוני את זהותם הקבוצתית הייחודית ובכלל זה באמצעות פריטי לבוש, שפה ומנהגים תרבותיים. רכיב הקול מושפע ממידת הביטחון והנינוחות של הפרט במרחב הארגוני, וזו מושפעת מתפיסת הנורמות ומהמסרים שהפרטים מקבלים וקולטים.
רכיב השייכות
רכיב השייכות מבטא את המידה שבה עובדות ועובדים מרגישים ותופסים את עצמם כחלק אינטגרלי מהארגון. במונחי הפסיכולוגיה החברתית, רכיב השייכות קשור למידת ההזדהות של פרטים עם הזהות הקולקטיבית הארגונית, קרי: למידת הזדהותם עם ערכי הארגון, לקשריהם הבין־אישיים עם אחרות ואחרים בארגון ולמשמעות הזהות הארגונית בתפיסתם העצמית.
מודל היחסים בתקופות של מתיחות והסלמה
המציאות בישראל רוויה מצבים של קונפליקט בין קבוצות שונות, בין השאר בתקופות של הסלמה המלווה לרוב גם בסיקור נרחב מצד אמצעי התקשורת ובהקצנת השיח ברשתות החברתיות. מציאות זו מצריכה ניהול מושכל של היחסים בצוותים מעורבים. כמענה על הצורך שעלה מצד מעסיקים פיתחנו מודל המתאר את התשתית הפסיכולוגית של הדרכים השונות שבהן בני אדם חווים מתח בתקופות של החרפת הקונפליקט בין הקבוצות. על פי העיקרון המארגן של המודל, החרפת היחסים בין הקבוצות במציאות שמחוץ למקום העבודה מעוררת מתח רב בקרב העובדים והעובדות במקום העבודה. המודל מאפשר לזהות את התגובות הפסיכולוגיות ואת דפוסי ההתנהגות השונים שעשויים להתפתח בקרב צוותים כלפי עמיתים מקבוצת החוץ. מחודש מאי 2021 מלווה הצוות של מחלקת התעסוקה מעסיקים בתקופות אלה באמצעות הכשרות, סדנאות ותהליכי ייעוץ. אלה מתבססים על המודל הייחודי שפותח באקורד, והם מציעים למנהלים ולמנהלות כלים להבנת המצב בצוות ודרכי התמודדות מעשיות המותאמות למתרחש באותו ארגון.
אבחון מידת ההכללה בארגון והובלת תהליך שינוי
מחקרים
השותפים שלנו
בין לקוחותינו
צוות תעסוקה
לפרטים נוספים ניתן ליצור קשר עם עינת לוי, מנהלת מחלקת תעסוקה einat.levy12@mail.huji.ac.il